E-portfolyo nedir, nasıl kullanılır?

Eğitimde portfolyo, eğitimcilere kolaylık sağlayan ve kullanımı gittikçe artan bir teknoloji. Proje bazlı eğitim tekniklerinin hem yaratıcılığı geliştirmesi hem de etkinlikleri yapmaya teşvik etmesi bakımından da öğrencilerin potansiyellerini kullanmaları açısından oldukça güzel bir yöntem.
İnternet’in hayatımıza girmesi ile doğan sosyal medyanın son zamanlardaki kullanım avantajlarını göz önünde bulundurursak, öğrencilerin kendi ortamlarını, tasarımlarını oluşturup, kendilerine özgü bir şekilde tasarladıkları elektronik portfolyoların da ilerleyen zamanlarda çok daha önemli bir konumda olacağını söylersek yanlış olmaz.

Elektronik portfolyolar neden kullanılmalı?

  • Portfolyolar, öğrencilerin eski çalışmalarından referans almasını kolaylaştırır, böylelikle hataların yinelenmesini azaltır ve öğrenmede tekrarı sağlar.
  • Öğrenciler portfolyolarını tamamlamak için daha çok çaba sarf ederler, motivasyonu arttırıcı etkisi vardır.
  • E-portfolyo hazırlamak, öğrencilerin teknik bilgi ve becerilerini geliştirir.
  • Portfolyolar sayesinde eğitimci, tüm çalışmaları kolayca notlandırabilir.
  • Öğrenciler, kendi kişisel gelişimlerini takip edebilirler.
Tabi ki, öncelikle eğitimcinin de kendisinin portfolyo hakkında düşüncelerini netleştirmiş olması gerekiyor.

E-portfolyo kullanımından önce nelere dikkat etmeli?

  • Portfolyonun amacı nedir? Bu portfolyoyu neden istiyorsunuz? Notlandırma için mi, yoksa sadece öğrencilerin işlerinin belli bir düzende yer alması için mi? Öğrencilere bunu açıkladınız mı?
  • Notlandırma nasıl yapılmalı? Her bir iş nasıl değerlendirilecek, hangi metot kullanılacak?
  • Portfolyo neleri içerecek? Öğrenciler tüm işlerini portfolyolarına koyacaklar mı, yoksa portfolyoların belli çalışmaları mı içermesi bekleniyor?
  • Öğrencilerin hepsi aynı platformu mu kullanmalı? Öğrencilerin yaş aralığı nedir? Aynı platformu kullanmaları mı daha iyi olur yoksa kendi istedikleri alanı mı?
Bu düşünceleri netleştirdikten sonra, iş portfolyo hazırlanacak platformu seçmeye kalıyor. Blog sitelerinden tutun, portfolyo kullanımı için birçok elverişli bedava alanlar mevcut. Aşağıdaki bağlantılardan bazılarına ulaşabilirsiniz.

http://www.portfoliobox.net/
https://crevado.com/
https://www.coroflot.com/
http://carbonmade.com/
https://www.behance.net/
https://www.tumblr.com/

Yorum Gönder

 
Top