Zihin haritası Tony Buzan tarafından 1960’ların sonlarına doğru geliştirilmiş, kelimeleri ve düşünceleri birbirine bağlamak ve bunları bir anahtar kelime veya düşünce etrafında toplamak için kullanılan bir diyagramdır.
Düşünceleri oluşturmak, görselleştirmek, tasarlamak ve sınıflandırmak ile birlikte, eğitim alanında, organizasyonda, problem çözümünde ve karar alma süreçlerinde kullanılır.
Eğitimde zihin haritası kullanımı ile ilgili birçok araştırma yapılmış ve akademik makale yayınlanmıştır. Karen Goodnough ve Robin Woods tarafından yazılan “Öğrenci ve Öğretmenlerin Zihin Haritalandırma İle İlgili Algılamaları” isimli makalenin sadece bir bölümünü okumanız bile zihin haritasının önemini kavramanıza büyük katkı sağlayacaktır.

Makalenin sonuçlarına göre:

  1. Öğrenciler, Zihin Haritalandırmayı öğrenmeye eğlenceli, ilginç ve motive edici bir yaklaşım getiren bir araç olarak algılamıştır. Bazı öğrenciler (%60), işin eğlence yönünü Zihin Haritalarını (renk, sembol, anahtar kelime ve tasarımdaki birçok seçenek aracılığıyla) oluştururken karşılaştıkları yenilikçi olma fırsatına dayandırmışlardır.
  2. Öğrenciler, Zihin Haritalandırmayı bilim öğrenmede çeşitli amaçlara sahip olmak şeklinde nitelendirmiştir.
  3. Öğrenciler, Zihin Haritalandırmayı öncelikle fikirlerin muazzam derecede ifade edilmesine olanak tanımasından dolayı grup içinden ziyade bireysel bir durumda kullanmayı tercih etmişlerdir. 
  4. Öğrencilerin çoğunluğu Zihin Haritalandırmanın öğrenmelerini çeşitli şekillerde geliştirdiğini ifade etmiştir. Dikkat artışı, daha organize düşünme ve fikirler, değerlendirme sırasında fikir paylaşımına daha iyi bir yaklaşım ve gelişmiş not alma gibi açılardan fayda elde etmişlerdir.
Zihin haritalarını sınıfınızda kullanmaya karar verdiyseniz artık araçlarını merak ediyor olmasınız! İşte sizin için derlediğimiz;

Zihin Haritası Oluşturmak için Bedava 17 Araç

1- SpiderScribe
Bu haritalandırma aracı kullanıcılarına, farklı alanlardaki bir çok bilgiyi görselleştirerek bir araya getirme olanağı sunuyor. Hem de bunu yaparken sizi belirli bi kalıba sokmadan özgürce kendi harita stilinizi yaratmanıza izin veriyor.
2- Edistorm
Edistorm eğitimciler için harika bir web 2.0 aracıdır. Bir beyin fırtınası sırasında ortaya çıkan kavramları diğerlerinin de göreceği şekilde düzenlemek ve yapışkanlı kağıtlara notlar almak istiyorsanız bu araç sizin için mükemmel bir kullanım rahatlığı sunacaktır. Ancak Edistorm’un tamamı ücretsiz değil. Uygulama içi satın almalar da içeriyor. Bizden uyarması. :)
3- Wridea
Wridea, fikir yönetimi servisi ve beyin fırtınası aracıdır. Kullanıcı saniyeler içinde sisteme yeni bir fikir girebilir; fikrinin detaylarını güncelleyebilir; arkadaşlarıyla derin tartışmalarda bulunabilir ve fikrini değişik kategoriler altında toparlayabilir. Wridea hem öğretmenler hem de öğrenciler için çok yararlı bir araç olabilir.
 4- Bubbl.us
Harika bir zihin haritası oluşturmak için diğer bir araç da Bubbl.us aracıdır. Bu araç kullanıcılarına olabildiğince basit şekilde, en az araç kullanarak zihin haritaları oluşturabilmeyi hedeflemiştir. Burada kendi projeni yaratabilir ve meslektaşlarını projeni düzenlemeleri veya güncellemeleri için davet edebilirsin. Bitirdiğinde ise verilen linkten prejenin bitmiş halini paylaşabilirsin.
5- Wise Mapping
Wise Mapping online olarak kullanabileceğiniz ve tasarladığınız haritaları başkalarıyla paylaşabileceğiniz bir haritalandırma editörüdür. Buna ek olarak sadece mouse ve klavye kullanarak renkli ve kompleks zihin haritaları oluşturabileceğiniz bir araçtır.
Lucid Chart akış diyagramları ve zihin haritası yapabileceğiniz bir araçtır. Haritaları çizmek ve hatta kullanıcıların istediği resimleri haritalarına ekleyebilmesini sağlamak için basit, sürükle ve bırak tekniğini kullanmaktadır. Bedava ve paralı kullanıcı planları var.
7- Text 2 Mind Map
Text 2 Mind Map, yazıdan zihin haritasına‘ anlamına gelen güzel bir web site. Adından da anlaşılacağı gibi yazılı metninizi bir zihin haritasına dönüştürüyor!
8- Mind42
Mind42.com, fikirlerinizi sürekli takip edebileceğiniz ve kolayca zihin haritası oluşturabileceğiniz tarayıcı tabanlı online zihin haritası geliştirme uygulamasıdır. Herhangi bir yazılım yüklemenizi gerektirmez.
Görsel fikirler için en iyi uygulamalardan biridir. Bütünleşik sunumlar, zihin haritaları ve online bültenler için harika bir sisteme sahiptir.
Slatebox sunum ve online zihin haritası oluşturmak için tasarlanmış bir araçtır.  Kullanıcılarına istedikleri kadar harita oluşturmakta özgürlük sağlar. Bedava ve Pro hesapları vardır.
Gliffy diagram çizmek için oluşturulan bir web 2.0 aracıdır. Harika bir görünüme sahip diyagramlar ve parmağınızı şıklattığınız kadar kısa bir sürede çizimler yapmanıza izin verir. Bubble.us ile hemen hemen aynıdır.
Mindmeister ile diyagramlarınıza resimler, linkler, notlar ve ikonlar ekleyebilirsiniz. Bedava sürümü bir çok reklam içermektedir ve sadece 3 harita yapma imkanı sunar.

Yorum Gönder

 
Top