Eğitim dünyasının yeni trendlerinden olan Flipped Classroom yöntemini Türkiye’de de sık sık duymaya başladık. Bazı öğretmenler bu tekniği sınıflarında uygulamaya çoktan başladı. Flipped Classroom geleneksel öğretim yöntemlerinin çok ötesinde, çağımızın en büyük getirisi olan teknolojiyi kullanarak oluşturulmuş bir yöntemdir. Türkçeye çevirecek olursak “Dönüştürülmüş Sınıflar” olarak adlandırabiliriz. İsminden de az çok anlaşılacağı üzere dönüştürülmüş sınıflar yönetimi kullandığınız geleneksel yöntemleri baş aşağı çevireceğiniz bir yöntemdir. Bu yöntemle aslında en temel öğretim modellerinden biri olan Bloom’un Tam Öğrenme Modeli’ne maksimum düzeyde katkıda bulunulabilir.

Peki, gelin bir öğretmenin sınıfında dönüştürülmüş sınıf metodunu nasıl kullandığını ve bunu yaparken aslında farkında olarak veya olmayarak tam öğrenmeyi nasıl desteklediğini birlikte inceleyelim.

Örnek Senaryo; Damla, yeni atanmış bir fen bilgisi öğretmenidir. Öğrencilerine maksimum düzeyde bilgi vermek istiyor ancak geleneksel yöntemlerin bunu çok da fazla karşılamadığını öğretmenliğinin ilk 1-2 ayda öğrenmiş oluyor. Her idealist öğretmen gibi o da bir araştırma yapıyor ve teknolojiyi fen bilgisi öğretiminde nasıl kullanabileceği hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Teknolojiyle birlikte gelişen yöntemlerden biri olan dönüştürülmüş sınıf metodu konusunda yazılmış bir makaleyi okuyor ve uygulamaya karar veriyor.

 Adım 1: Damla öğretmen, teknik ekipmanını hazırlıyor. Fen bilgisi dersinin ertesi günkü konusunu kamera karşısında anlatıyor ve bunu internetten öğrencileriyle paylaşıyor.

 Adım 2:  Ertesi gün Damla öğretmen sınıfa girdiğinde öğrencilerin hepsi önceki gün veya akşam dersi izlemiş oluyor. Böylece öğretmen sınıfta teorik bilgiyi vermekle uğraşmadan, öğrencilere deney veya aktiviteler yaptırıyor. Öğretmeye nasıl bir katkıda bulunuyor? Aşağıdaki kavram haritası yardımıyla bunu görebilirsiniz:

 


Sonuç

Öğrencilerine verebileceği en fazla bilgiyi vermek isteyen her idealist öğretmen Flipped Classroom metodunu sınıfında kullanabilir. Geleneksel metotların işe yaramadığı her an yeni eğitim teknolojileri yardımınıza koşacaktır.
Hadi siz de sınıfınızı baş aşağı çevirin. Öğrencilerinizin dersinize olan ilgisinin nasıl artacağını tahmin bile edemezsiniz!

Sonraki
Bu en son yazıdır.
Önceki
Önceki Kayıt

Yorum Gönder

 
Top